fredag 8. november 2013

Rask og enkel Tzatziki dressing


Gresk og tyrkisk yoghurt er mye brukt her hjemme. Ofte som mellommåltid med litt bær i, sammen med musli, Bierchermuesli eller som dressing til middag.

Sistenevnte er en rask og enkel versjon av den greske dippen.

en boks tyrkisk yoghurt (vi bruker de små spannene man får kjøpt i butikken)
en agurk
hvitløk
sitron og litt pepper om du ønsker.

Rasp agurken på det grove på rivjernet, klem så ut alt vannet av den (jeg gjør dette enklest ved å klemme agurkraspet i hendene). Press hvitløksfedd, vi tar gjerne to til tre fedd, men dette er en smaksak. Ta så mye du liker. Bland hvitløk, yoghurt og agurk og klem i en båt sitron. Dryss i litt pepper om du ønsker.

Ofte blander jeg alt untatt hvitløk sammen, så tar jeg av en del til vår datter før jeg blander i hvitløken. Hun syns dette er så godt at hun gjerne spiser det rent med skje, og siden vi liker litt mye hvitløk blir det gjerne litt sterkt for henne. Da kan vi tilsette bare litt hvitløk i hennes, eller la den være uten hvitløk.

Dette er så godt at det kan serveres sammen med nesten hva som helst... noen av våre favoritter er sammen med nystekt brød og salat, som tilbehør til tapas, kjøtt, grillmat eller til moussaka og lasagne.

onsdag 6. november 2013

Rask "RÅ" fruktmos av tørket frukt -sviske, aprikos eller daddel?

Dette fine tipset fikk jeg av en kjempehyggelig leser, Mari :)
Vår favoritt er aprikos, men vi har også brukt litt sviskemos innimellom og jeg antar at dadler vil gjøre samme nytte for de som foretrekker det? 

"RÅ" fruktmos av tørket frukt:
Legg den tørkede frukten i vann, så mye vann at all frukt er dekket. 
La det ligge i bløt over natten. 
Mos med stavmikser el.l. 
Tilsett mer vann underveis for å oppnå den konsistensen du ønsker. 

Dette holder seg fint i fryser. Enten i en boks med lokk, eller i isterningsbrett. Jeg bruker har det bare oppi en boks med lokk, så skraper jeg ut ønsket mengde når jeg skal bruke det.
Bruksområdene er mange: som søtning, tilsatt i grøt, som søtt pålegg, som basefor energibarer/ kuler osv... 

Ps: når det kommer til aprikoser så er dette en av de produktene hvor det er meget stor forskjell i smak (syns jeg) på vanlige og økologiske. Det er litt som å sammenligne papp og fløtekarameller!! Go Eco på denne :)

Hva bruker du fruktmos til?

tirsdag 5. november 2013

Hjemmelagd Lasagne

Kjøttsaus:
1 pk karbonadedeig/ kjøttdeig
2 bokser hakkede tomater
1 stor gul løk
2 stk raspede gulrøtter (kan droppes)
hvitløksfedd
1 ts sukker
krydder: basilikum, oregano, pepper og litt chili

Stek karbonadedeig, løk og gulerøtter en av gangen eller litt etter litt, (hvis du ikke har en veldig stor panne). Tilsett krydder og hakkede tomater og sukker. Jeg bruker sukker sammen med hakkede tomater fordi de er sure, sukker gir ikke en søt smak, bake en mer rund smak syns jeg. La det koke lenge om du har god tid, men minst 20 min.

Hvit ostesaus:
1 ss mel
1 ss smør
3 dl melk
revet ost, mengde er igrunnen en smakssak. Norvegia, jarlsberg, parmesan eller en blanding? Velg din favoritt :)
Smelt smør, pisk inn mel, her gjelder det å være rask så det ikke klumper seg, og spe deretter med mel til du har en jevn, fin saus. Ha i litt pepper og muskat om du ønsker. Tilsett ost av det slag du ønsker, gjerne en blanding.

Legg kjøttsaus, lasagneplater og ostesaus lagvis, topp det med ost og stek i ca 35 min på 200* (ovner varierer så dette må man se litt an, noen trenger mer).

*tips, Vi fant økologiske fullkornslasagneplater på søstrene grene, de var veldig gode!


fredag 1. november 2013

Sjokoladekuler med aprikos, kokos og sesamfrø -sukkerfrie og naturlig søte

Disse kulene kan lages i to varianter, med eller uten sjokoladesmak. De er søte, mektige og faktisk fulle av energi og næring. De egner seg til tursnack, mellommåltid, frokost og dessert. De er ikke tilsatt sukker, men naturlig søte av aprikosmosen. Havregryn, kokosolje og sesamfrø gjør dem både næringsrike og mettende. Litt som musli i kuleform :) Disse er fine både for små og store, med eller uten kakao/ sjokoladesmak!

Aprikoskuler med sjokolade og kokos:
6 ss aprikosmos
2 ts kakao (om man ønsker uten sjokoladesmak så kan man droppe kakao)
2 ts kokosolje
2 ts revet kokos
6 ss havregryn
2 ts sesamfrø
1 dl puffet ris
kanel om man ønsker det
sesamfrø til å rulle kulene i.

Bland aprikosmos med kakao til det er godt blandet, tilsett ett godt dryss med kanel om du liker det. Bland så i kokosolje (smelt den om den er veldig hard). Ha i sesamfrø, havregryn og kokos og rør godt sammen. Til sist blandes "sjokolademassen" sammen med puffet ris. Rull små kuler og trill dem i sesamfrø eller kokos om du liker det bedre. 
Om man ikke ønsker/ har sesamfrø kan de byttes ut med havregryn eller litt mer kokos.

Jeg har aprikosmos i fryseren. Det er kjempe enkelt å ta opp litt og litt. Siden det inneholder lite vann blir det ikke så veldig hardt selv om det er frosset.

Hva med å tilby en næringsrik og sukkerfri julegodteri til de som er innom deg? 

Har du noen gode sunnere oppsrifter som passer rundt juletider?

onsdag 30. oktober 2013

Myke havrekjeks med kokos, naturlig søte uten sukker

Her kommer nok en oppskrift på myke havrekjeks. Disse er med kokosolje og litt mindre banan og banansmak. De er faste, men myke, så de er fine å holde i småhender og passer også for de minste uten tenner. 

Myke havrekjeks med kokos:

2 dl havregryn

0.5 dl melk
1 egg
1 ts bakepulver
2 ss kokosolje
2 ss revet kokos
0.5  banan

Finhakkede valnøtter. Forsiktig med nøtter om man skal servere til de aller minste..

Smelt kokosolje og bland alt sammen. Kna bananen for seg og rør det lett inn helt til sist. Hos meg ga dette 9 kjeks :)
 
Stekes i ca 12 min på 175 grader. Pass på, ovner steker veldig ulikt :)

Har du noen gode tips til snacks som man fint kan dele med de minste?

mandag 28. oktober 2013

Myke musli kjeks med rosiner og banan - Julekaker til babyer?

Disse småkakene er søte, mektige og gode! De passer fint både som frokost, mellommåltid, snacks, dessert eller bare som kos :) 
Kjeks er vel egentlig et noe misvisende ord siden de faktisk er relativt myke, men i mangel på et bedre ord kaller jeg dem det allikevel... 
De er faste, men myke, så de er fine å holde i småhender og passer også for de minste uten tenner. 







Myke Musli kjeks med banan:

2 dl havregryn

0.5 dl melk
1 egg
1 ts bakepulver
50 g smør
1 stor moden banan
Rosiner om man ønsker, hakkede nøtter er også veldig godt i, men anbefales ikke om man skal servere til de aller minste..

Man kan nok fint bytte ut deler av smør/ alt smør og bruke kokosolje, men dette gjenstår å prøve for min del :) gi meg gjerne en tilbakemelding om resultat om du prøver det! 

Smelt smør og bland alt sammen. Kna bananen for seg og rør det lett inn helt til sist. Stekes ica 12 min på 175 grader. Pass på, ovner steker veldig ulikt :)

Har du noen gode tips til snacks som man fint kan dele med de minste?

torsdag 24. oktober 2013

Chiligryte med bønner

Mmmm chiligryte er kjempe god høstmat! Det går også veldig raskt å lage! Vi lager denne gryten både med og uten kjøtt. Vanligvis lager vi den ganske sterk med fersk chili, men nå lager vi den heller med chilipulver som er litt lettere å kontrollere :)

Chiligryte med bønner:

1 gul løk
1 rød paprika
1 grønn paprika
1 eller 2 bokser hakkede tomater, dette kan du Se an på hvor mye saus du ønsker at retten skal ha.
1 boks røde bønner
2 stk gulrot, i biter eller raspet
hvitløksfedd
kjøtt om du ønsker det. Vi varierer mellom oksekjøtt, karbonadedeig og kyllingfilet.
Chilipulver eller fersk chili.

Stek løken gyllen, tilsett paprika, gulrot og etterhvert bønner. Så tilsetter du chili, fersk eller chilipulver. Her er det nesten umulig å si hvor mye, for styrken varierer fra merke til merke, og med fersk chili varierer det også veldig. Her anbefaler jeg å smake seg fram. Husk det er ingen vei tilbake om det blir for sterkt :) Til sist heller du oppi tomatboksene. (om du skal ha kjøtt oppi steker du dette først og tilsetter det sammen med tomatene). La det hele putre i min 15 min, lengre om du har tid. Som andre tomatretter blir denne også bare bedre av å stå lenge.

Om du skal servere det til de minste som ikke ennå spiser med skje så kan du med fordel ha større biter med gulrot. Bønner er også perfekt plukkmat for små hender.


Serveres med ris, guacamole, rømme og salat.

onsdag 23. oktober 2013

Saftig Bananbrød med kokos, sukkerfritt og naturlig søtt

Med fare for å gjenta meg selv :) Her kommer nok et bananbrød, denne gangen med kokos! En supersaftig og sukkerfri hverdagskak som du kan nyte til kaffen med god samvittighet.

Saftig Bananbrød med kokos:

150 gr smør
2 egg
2 dl melk
5 dl hvetemel
1 dl kokos
2 ts bakepulver

1 ts kanel
5 godt modne bananer

Smelt smør og la det avkjøle seg litt, bland sammen alt det tørre, tilsett egg, melk og smør og rør det sammen. Mos bananene, vi liker at de er grovt moset men det gjør du som du vil. Vend inn de mosede bananene, ikke rør så mye nå, da blir kaken mer klissete. Ta bakepapir i to brødformer og fordel røren likt i formene. Stek på ca 180* i ca 45 min. Pass på for ovner steker ulikt.

torsdag 17. oktober 2013

Eplegrøt


Mange er så heldige at de kan høste egne epler på denne tiden. Noe bedre enn norske epler skal man lete lenge etter!
Hvis man har veldig mye epler så kan eplegrøt være en enkel måte å få brukt mye epler på. Det er utrolig godt og kan serveres med mye forskjellig alt etter om det er hverdag eller fest!

Eplegrøt
750 g eple 
5 dl vann
sukker (om eplene er sure) dette er en smaksak, prøv deg frem.
kanelstang eller 1 ts kanel


Jevning
1 ½ ss potetmel 
½ dl kaldt vann

Skrell eplene, ta ut kjernehus og del i båter. Rist deg en jevning i ett glass med lokk av kaldt vann og potetmel og tilsett under omrøring. Kok opp og la eplene kokes møre sammen med en kanelstang eller litt kanel. Tilsett sukker i kokevannet om du ønsker det. 

Kan serveres kald eller varm med melk, fløte, vaniljekesam eller is. MMMMmmmm!!! Dette er så godt!!

Hva er din favoritt med epler?

fredag 16. august 2013

Aprikosmos - sundt, godt og kan brukes til så mye!

Da min datter var bare noen måneder var vi på babymatkurs hos Margit Vea
Margit er en utrolig inspirerende dame, som bobler over av gode oppskrifter og tips til et skikkelig kosthold fra første måltid! Hun er også full av engasjement, og uredd for å si sin mening om både Nestle og andre store ferdigmatprodusenter - og det setter jeg stor pris på! Hun er lærer i ernæring og har skrevet flere kokebøker (mine favorittbøker på emnet) om barnemat.

Hos henne ble jeg tipset om aprikosmos som god kilde til jern for små barn. Hennes tips var å koke aprikosmos, avkjøle og fryse i isterningsbrett. Når du så lager hjemmelagd grøt så tar du ut en eller flere frosne terninger og tilsetter i den varme grøten. Dette avkjøler grøten og gjør den raskt spiseklar, det gir god smak og sødme og det inneholder en fin del jern som de små trenger.

Aprikosmos:

1 pose økologiske tørkede aprikoser (disse er mørkbrune, neste sorte i fargen. De har en fantastisk karamellaktig smak og konsistens og får de aprikosene i vanlig butikk til å minne om papp). Man får frem/ ut flere næringsstoffer om de legges i blør en stund, men det går også greit å hoppe over bløtlegging og koke dem direkte.
dag 1:
Legg aprikosene i vann over natten. Vannmengden bestemmer du selv, men nok til at aprikosene er dekket holder.
dag 2:
hell aprikoser og vann i gryte og kok til aprikosene er møre, hell gjerne på mer vann underveis om det blir tørt. Mos aprikoser sammen med kokevann med stavmikser om du ønsker en helt jevn fin mos, eller mos dem med en gaffel for grovere mos. Hvor mye kokevann man har har en innvirkning på hvor konsentrert og tykk blandingen blir. Dette er en smakssak.


Hos oss har aprikosmosen også vært fin til mange flere ting. Vi har bl.a brukt den som smørepålegg på både brød og riskjeks innimellom. Den har også blitt brukt som base i små "energikuler" og "Sukkerfrie sjokoladekuler". Vi har tilsatt den i pannekakerøre for sødme og jern og den kan fint brukes som søtt i en sur bærblanding.

Dette er med andre ord noe man kan bruke til mye :)

Har du prøvd å bruke aprikosmos til noe?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...