onsdag 8. januar 2014

Utsatt barnehagestart -Hvordan leve på én inntekt i en periode?


Utsatt barnehagestart er ett hett tema blandt foreldre og i media. Igrunnen er det som politikk for mange. Ikke nødvendigvis et passende samtaleemne om man ønsker en avslappende og koselig barselgruppelunsj eller vennindekveld? 

Foreldre er ulike akkurat som barn, -og hva som passer hver familie er individuelt. Valget er heldigvis opp til hver enkelt familie, og så lenge kontantstøtten opprettholdes -vil flere av oss som ønsker mer tid med barna våre, kunne få det. Jeg vet at ikke alle har mulighet til dette å det syns jeg er trist. Å få velge hvem som skal ha omsorg for barn under 2 år burde være en selvfølge.

Selv ønsket vi å ha barnet vårt hjemme lengre enn den betalte foreldrepermisjonen. Samtidig er vi er i en økonomisk situasjon (der begge har sosiale, Les: lavtlønnede yrker ;) ) –og det ikke er noen umiddelbar selvfølge at vi kan overleve på en inntekt.

Jeg håper at jeg her kan inspirere de som ønsker å forlenge permisjonen sin, til å se nærmere på økonomien og regnestykket. Kanskje er dere nærmere en løsning enn dere trodde? 

Å gå fra to inntekter til en:  
Det handler om planlegging og prioritering.
Perfect Planning Prevents Pathetic Performance! Dette har jeg alltid fått høre av min far, og jeg må innrømme: -Det ligger mye i det! 

Familieøkonomien tar man ikke lett på, planlegg godt og prioriter stramt hvis du virkelig vil dette.
 
Det er klart at det å gå fra to inntekter til èn ikke kommer gratis –noe man ofre.
  
Første post er: finn ut hvor mye dere trenger pr måned for å få ting til å gå rundt, alle faste utgifter må med, rund opp. Man har ikke lyst å ende med for lite.
Neste viktige post er: Hva kan man klare seg uten, og hva er du villig til å ofre -en periode! Det siste der er litt viktig, det er snakk om en periode. Det betyr ikke at man aldri mer skal trene i treningsstudio, dra på weekendtur, eller unne seg nye klær, men kanskje at man skal sette det på frys noen måneder?

Når man har skjært ned på det man kan, sitter man igjen med et realistisk beløp på månedlige utgifter. Dette beløpet er utgangspunktet, og man kan begynne å regne på hvor mye ekstra man trenger for å få litt mer tid hjemme.

Hvor mye av dette beløpet kan en inntekt dekke? Hvor mye mangler dere for å få en måned til å gå opp? 

eks: Samlede fellesutgifter: 20.000, én inntekt kan dekke inn kanskje 12.000 av disse. Restbeløpet er da 8000. Husk 970kr i barnetrygd hver måned og 5000kr i kontantstøtte (fra 13 mnd). dvs 5970kr Da er det ikke så mye som gjennstår??

Kanskje har man råd til en måned, to, eller kanskje fem eller mer? For mange småbarnsforeldre er en måned eller to lengre hjemme veldig viktig og mye.


Hvor kan man egentlig spare inn noe?

  • Har man noen blad/ avis abonnement man kan klare seg uten en periode? 
  • Har man noen dyre tv kanaler, streaming tjenester som Netflix, Hbonordic, Viaplay eller annet man kan avse? 
  • Er man medlem/ støttemedlem på treningssenter? 
  • Det er billigere å handle færre ganger pr uke. 
  • Planlegge måltider og ukesmeny, da kaster man mindre mat og sparer litt her også. 
  • Termos istedefor takeaway kaffe.
  • Sykkel istedefor bil, trenger ikke nødvendigvis selge bilen, det hjelper å kjøre mindre :)
Dere vet, mange bekker små… Det kan hende at du finner ut at familien bruker penger på endel ting man kan klare seg uten en periode.
Hos oss ser vi på det slik, med små barn hjemme er vi mindre ute. Dvs at å spare inn penger på restaurantbesøk, kinobesøk, konserter, weekendturer, fester ol. kommer litt av seg selv. Deilig med det vi ikke må jobbe så hardt for ;) 

Ha et større perspektiv:
Utsett store innhogg i økonomien en stund. Store/lange reiser, oppussing, (barnerom ikke minst, nyfødte blir ikke skuffa om ikke gardiner matcher tapet…) bytte av bil, større leilighet/hus. Det er ikke snakk om å bo på en samme soverom resten av livet, men kanskje et halvår lengre?

Våre tips:

  • Spar barnebidraget og evt kontantstøtten så lenge dere er i lønnet permisjon! Dette blir det penger av, 12 mnd med barnetrygd er 11.640kr!
  • Ønsk dere praktiske gaver til barnet, fortell alle at dere skal være hjemme, at dere prioriterer og setter pris på ulltrøyer heller enn ballerinasko.
  • Kjøp brukt! Vogn, seng, klær og utstyr.
  • Arv, lån og bytt: bruk vennekretsen din, lag system for bytting og arving av hverandre. 
  • velg billigere ferier! Fjelltur, telttur, sykkeltur og luksuscamping er billigere!
-Miljøvennlig og økonomisk, samtidig som det gjør deg til et godt forbilde!

  • Dette reduserer virkelig utgifter som man ellers ville ha brukt på utstyr. 
  • Opprett en konto til barnet. Her kan man ønske seg penger til barnet, til jul, bursdag evt dåp/navnefest. Disse pengene kan man bruke til utstyr og ting som trengs underveis. 
På denne måten kan besteforeldre eller andrebidra til at barnet kan få flott utstyr etterhvert som behovet melder seg. Man slipper også å starte den første jula med et spebarn som får 67 gaver under treet.


Hvordan vi løser det:
Vi valgte lengste permisjon med 80% dekningsgrad. Etter endt mammaperm så tok jeg ut hele ferien min, og vi utsatte pappaperm til etter dette.
Jeg begynte så i 80% jobb, med en fridag i uken. Far går ut i 80% pappapermisjon, med en arbeidsdag i uken. Siden far tar ut bare 80% pappaperm så varer den lønnede permisjonen noe lengre.
Samtidig sparte vi barnetrygd og kontantstøtten vi fikk under hele den lønnede permisjonen. Dette bruker vi så til å spe på de månedene vi ikke mottar lønn.
Det er ingen tvil om at disse to ordningene med kontantstøtte og barnetrygd er avgjørende for at vår familie kunne velge denne løsningen. Sender en varm tanke til partiene som arbeider for familiens valgfrihet !

Vi må flotte oss litt mindre med enkelte ting en periode - Til gjengjeld gir vi datteren vår og oss selv ekstra tid sammen, og tilstedeværelse i øyeblikk vi aldri får igjen! Rett for oss, men ikke for alle…


lørdag 4. januar 2014

Sunnere Frokostvafler

Sist jul fikk vi dobbelt vaffeljern, så herlig! Vafler kan man jo lage i uendelig mange varianter og smaker! Noen forslag er grovere mel, havregryn, kanel, vanilje, kardemomme, raspede gulrøtter/ epler/pærer, bær, frø og med eller uten sukker. Ønsker man et alternativ til sukker så kan lønnesirup gi god søtsmak både i eller på vaflene.

Her er oppskriften vi har brukt i det siste:
Gir ca 4 jern, perfekt til frokost :)

1.5 dl sammalt hvete
0.5 dl Havregryn
2 dl melk
0.5 ts bakepulver
1 egg
2 ts Chia frø (kan fint utelates om du ikke har)
1 ss smeltet smør/ kokosolje

Bland alt sammen og kos deg med resultatet. Om du ønsker en grovere variant så kan du bytte ut halvparten av melet med grovt mel.


mandag 25. november 2013

Bondeomelett

Jenta vår er kjempe glad i egg, og det passer så fint for det er enkelt å lage, lett å variere og det metter godt. Bondeomelett i brødform er noe av det beste jeg vet av rask og enkel mat. Det passer også supert om man har grønnsaker eller kjøtt til overs fra middag. I utgangspunktet kan man jo putte oppi hva som helst, men noen av våre favoritter er: tomat, løk, kokte poteter, gulrøtter, brokkoli, kylling, skinke, bacon, fetaost, parmesanost eller hvitost. Ikke alt på en gang, men som ulike forslag :) Sett sammen det du liker best!

Her kommer ett forslag, denne ble servert som lunsj for tre voksne med nybakte rundstykker og salat som tilbehør:

Bondeomelett:
 
5 egg 
2 kokte poteter i skiver
2 tomater i skiver
noen kokte brokkoli buketter
2- 3 sneier påleggsskinke, delt i strimler


Jeg gjør slik: ta bakepapir i en brødform, legg nedi det du ønsker av grønnsaker, kjøtt osv. Legg det gjerne fint og lagvis, da ser det bra ut etterpå når du deler omeletten opp i stykker/ skiver. 
Hell over sammenpiskede egg med litt pepper og evt salt og annet krydder i. Stek i stekeovn på 200 grader ca 15 min.

Steketiden vil variere veldig avhengig av hvor mye egg du har i, og om du lager en liten og høy omelett, eller en flat og stor... uansett vil du se at egget er helt gjennomstekt om du rister litt på formen, den skal være fast som en omelett når den er ferdig.

Dette holder seg fint i kjøleskapet og er supert både neste dag og i matpakke :)

søndag 17. november 2013

Hjemmelagd Bounty, naturlig søt- uten sukker.

Fikk denne superenkle oppskriften av min gode venn Linda, tusen takk for det - Dette var virkelig noe for oss!! Jeg googlet litt rundt og fant denne herlighetens opprinnelige opphav på Sunnefristelser.no

Opprinnelig sier oppskriften at man skal ha i litt sukker. Vi prøvde oss uten og syns det var en suksess. Kokos og kokosmelk er så søtt i seg selv, så for oss var dette nok, men det er jo en smakssak :) 
Vi hadde på 70% kakao sjokolade, og den inneholder sukker, men ønsker du helt sukkerfri så kan du bruke sjokolade uten sukker eller lage sjokolade av kakao og kokosolje.

Denne har sikret seg en plass i årets julesnackproduksjon :)


Her inne på denne fine bloggen finner du oppskriften, og veldig mye annet godt! Nedenfor ser du tips til en enkel variant om du trenger at det skal gå raskt :)
Travelmåten:
Kle et fat med bakepapir, bre kokosmassen/ røren utover så tykt/ tynt du vil ha det. Sett til avkjøling. Smelt sjokolade, og bre den over - dryss over litt kokos til pynt. Avkjøl igjen (dette går ganske fort) og del opp i små ruter :)

Sett bountysjokoladen kjølig til sjokoladen har stivnet. Legg så over i en beholder. Oppbevares kjølig, gjerne i fryseren.

lørdag 16. november 2013

Hjemmelagd glutenfri babygrøt av havre eller hirse

Det enkle er ofte det beste, spesielt når man skal prøve seg frem med grøt og mat sammen med de minste. Det er alltid en fordel når man kan finne varene i vanlig dagligvare, og at det går raskt å lage.

Glutenfri havregryn får man i de aller fleste butikker. De er ikke veldig dyre og de smaker akkurat som vanlig. Havregrøt er veldig enkelt og raskt å lage. Om man føler at konsistensen blir for grov i starten så kan lage glutenfritt havremel enkelt selv ved å male havregryn i kjøkkenmaskin eller med stavmikser. Havremel kan også brukes i baking, til f.eks disse gode Havre og hirsepannekakene.

Hirse er også naturlig glutenfritt, og som havre inneholder det naturlig jern. Finnes på velassorterte dagligvarebutikker og helsekost. Hirse passer fint til babygrøt. Vi voksne i familien lot oss ikke rive med av smaken på ren hirsegrøt, så her har vi gått for en blanding da hirse er rikere på jern enn havre. Om du legger hirsen i bløt så korter du ned koketiden :)

Hirse bruker vi også i baking av f.eks disse herlige rundstykkene.

Liten porsjon med grøt:

3 ts Hirseflak
1 ts Havremel
1.5 dl vann

Kok opp vann med bløtlagt hirse og havre. La det småkoke i 5-6 minutter. Grøten blir tykkere jo lenger den koker. Om du ikke har bløtlagt hirsen så burde den få koke alene i 10 - 12 min først, da kan du spe på med mer vann om den blir for tykk..  

Grøten på bildet er hirse og havregrøt med nektarin, oppskrift på det og inspirasjon til andre smaksvarianter av grøt finner du her.

fredag 15. november 2013

Smoothie vitaminboost

På travle dager kan det noen ganger bli litt så som så med maten.. Da er det supert å ha med seg en hjemmelagd smoothie med mye smak og næring. Smoothie kan jo varieres i det uendelige og de kan være søte, mektige, mettende og friske, alt etter dagens ønske. Du kan også tilsettes havregryn, yoghurt, nøtter eller chiafrø om man ønsker en mektigere variant :)

I dag lagde vi en super frisk og søt fruktsmoothie til lunsj, enkelt og kjempe godt!!

Gul Smoothie med smak av sommer:
en moden pære
ett eple
en halv mango
0.5 dl appelsinjus

Skrell all frukten, skjær i biter og mos med stavmikser. 
Dette er supermat for små med dårlig matlyst, når de er syke, eller som is hvis man fryser det :) 

Her finner du mange fine tips til inspirasjon ;)


Hva er din favorittsmoothie?

torsdag 14. november 2013

Gratinert blomkål og brokkoli

Dette er en rask, god og billig middag som kan brukes som tilbehør eller som hovedrett sammen med salat og brød.

1 blomkål
1 bukett brokkoli
6 -7 dl melk
2 ss mel
2 ss smør 
ost
bacon -om man ønsker.

Kok en blomkål og en brokkolibukett, jeg deler dem opp først. smelt smør og pisk inn mel, vær rask så de ikke klumper seg. Spe på med melk, litt av gangen til du får en jevn, fin hvit saus. Ta de kokte grønnsakene i en ildfast form, hell sausen over. 
Strø over med litt ost om du ønsker det og små terninger med bacon.
Gratiner i forvarmet ovn på 200* i ca 10-15 min. 

Nb: jeg hadde ost på toppen og tok derfor ustekt bacon oppå der igjen, da ble den liggende øverst og den ble sprøstekt. Hvis den ramler nedi sausen og gratengen vil den bli kokt, så alternativet er å steke den på forhånd :)

Dette er super mat for de små, fine blomkål og brokkolibuketter i søte små barnehender - finnes det noe søtere??

tirsdag 12. november 2013

Grøtspising og babystyrt mattilvenning


Grøtsesongen er i gang så da er det kanskje gøy med litt grøtprat? Vi er kjempe glad i havregrøt og når vi skal ha det så får selvfølgelig minsemor det samme :) 

Her i huset spises grøt med skje, selv om vi er begeistret for babystyring... Vesla trenger fortsatt litt hjelp. Vi er ikke så redde for å gi henne mat innimellom, og det syns hun er helt ok. Hun hjelper til på sin måte. 

I det siste syns hun det er både spennende og gøy med bestikk... men jammen tar det tid å få alle bevegelsene kordinert! Syn, muskler, konsentrasjon og grep skal styre skjeen med grøt, for så å treffe munnen. Dette er egentlig et mesterverk av samspill fra kroppen vår sin side. Det blir endel gris når man gir dem en skje tidlig. (hun har fått lov å prøve med skje lenge). Men vi tenker som så: en gang skal hun lære dette, og gris blir det uansett.

Mange barn liker imidlertid ikke å bli matet, og noen foreldre vil helst ikke mate med skje. Hvis man har lyst å gi grøt allikevel kan jeg foreslå: enten å lage grøten veldig tynn slik at barnet selv kan drikke den fra kopp. Eller lage den tykk slik at den holder seg på skjeen og hjelpe å få den på skje for så å la dem føre til munnen selv.

Om dere samarbeider, du og barnet, kan to skjeer være lurt. Ta mat på en, gi den til barnet og fyll den andre mens du venter, så bytter dere. Det er vel flere der ute som har erfart at de små ikke er villige til å gi fra seg skjeen når de først har fått den ;) 

Våre grøtoppskrifter finner du her.

Hva bruker vi chiafrø til?

Disse bittesmå frøene er stappfulle av god næring. Vi kjøpte oss nylig en stor pose med frø, og i det siste har vi prøvd oss litt frem på ulike bruksområder. Chiafrøene er så godt som smakfrie, så kan de tilsettes i det aller meste. Deres oppgave blir egentlig bare å gjøre maten mer næringsrik. Til nå har vi brukt dem blandet i brøddeig, grøt, guacamole, yoghurt og vi har hatt dem direkte på brødskiven, på salat og fruksalat. 
Andre forslag kan være vaffel og pannekakerøre, pizzabunn, gjærbakst osv. 

Frøene kan du spise slik de er, eller de kan knuses (blender, stavmikser el.l) for å hjelpe kroppen å ta opp alle næringsstoffene eller de kan legges i bløt. Om de bløtlegges blir de som en gele som du kan tilsette i mat. Om man vil ha denne gelen tilgjengelig kan man lage seg en blanding av vann og frø, sette den i kjøleskapet og ha den der til daglig bruk. Fremgangsmåte og blandingsforhold står på posen :)

Der jeg kjøpte dem foreslo de å bruke dem om man lager syltetøy, da frøene sveller og vil tykne syltetøyet naturlig.

For min del hadde det ikke gjort noe om de hadde smakt noe, frø er jo kjempe godt, men siden det nå ikke smaker noe så er det ekstremt bukervennlige. 

Men hvorfor? Disse frøene regnes som supermat grunnet sitt meget høye næringsinnhold. To ss chiafrø inneholder like mye omega 3 som en laksefilet, og like mye kalsium som flere glass melk! Chiafrø har også et høyt innhold av protein og inneholder alle de livsnødvendige aminosyrene vi trenger, med andre ord: It¨s good for you :) Chiafrø kan også spires, og det vet jeg at jeg skal teste ut i nærmeste fremtid!! Hvordan man spirer og mer informasjon om chiafrø finner du her og her.

NB: Har du peanøtt/ sesamfrø allergier bør du være forsiktig med tanke på allergi, både for deg selv og de små. 

Har du noen gode forslag til bruk av chiafrø?


søndag 10. november 2013

Enkle rundstykker ca 9 stk

Da er det søndag igjen og vi er klar for ny uke. Hva med å starte mandagsmorgen med nybakte rundstykker? Finnes det en bedre start på uka? 
For meg har det nok vært sånn at etter at jeg oppdaget kaldheving så er det ingen vei tilbake hva brøddeig eller rundstykkedeig angår... :) Jeg er med andre ord helfrelst, og tenker i mitt stille sinn: om bare folk hadde visst hvor enkelt det var så hadde alle kost seg meg hjemmebakt oftere! så med stor fare for å gjenta meg selv...

Kaldhevede enkle rundstykker:

250 g hvetemel eller annet fin mel
250 g grovt mel
1 ts tørrgjær
4-5 dl kaldt vann
Frø om man ønsker det (solsikke, lin, sesam eller gresskarkjerner er kjempe godt).

Trinn 1:Bland alt sammen til en tykk grøt, sett lokk eller plastfolie over og la stå til neste dag.
Trinn 2:Sett ovnen på 270*. Dekk stekebrettene med bakepapir og lag rundstykker ved hjelp av to skjeer, du trenger ikke ta i deigen, bare legg dem utover som ”klatter”.
-Kan pensles med egg og strø på litt frø eller havregryn, men ikke nødvendig.
Skru ovnen ned til 250* og stek i 10 – 14 min. 
Pass på, ovner steker ulikt. Det er veldig viktig for resultatet at ovnen er varm nok når du setter dem inn!

Hva er din favorittoppskrift på brød og rundstykker?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...