søndag 28. april 2013

Mat med mye jern til babyer - babystyrt mattilvenning


Vi er født med naturlig jernlager i kroppen, men omkring 6 mnd alder trenger man å få tilført jern fra kostholdet utenom morsmelken. Jernmangel er den vanligste mangelsykdommen hos barn under to år. Dette er alvorlig og meget uheldig for både for mental og motorisk utvilking. I verste fall kan det gi varige skader. Om man er bevisst og gir barnet variert jernrik mat av god kvalitet så skal kostholdet alene fint kunne dekke behovet for jern hos de fleste.

Opptak av jern:
Jernet vi får i oss fra maten vi spiser blir tatt opp på ulik måte avhengig av hva vi spiser det sammen med. Vitamin C gjør at jernet bedre utnyttes i kroppen, mens f.eks melk kan hemme jernopptaket (dette er også en av grunnene til at man skal unngå for mye melk før barnet er ett år). Hvis man serverer f.eks grovbrød (jern i grove kornsorter) sammen med f.eks appelsin eller kiwi (begge rike på vitamin C) så vil jernet tas bedre opp i kroppen. Hvis to av dagens måltider inneholder jernrik mat skal man vistnok være på god vei til å få dekket behovet.

Tips på veien:
Her kommer endel tips vi har tatt med oss på veien. Ikke alle er prøvd ut selv ennå, men vi pløyer oss stadig gjennom gode idéer på veien.

Hirse:
Hirse er veldig rikt på jern og det er naturlig glutenfritt så dette er fint å lage grøt/ velling (velling = rennende grøt) av i starten. Man kan da enten la barnet få duppe skje og spise selv, servere de litt mer rennende i en kopp eller la det duppe noe annet i eks en skorpe, skumpinne eller lignende. Kan tilsettes frukt for søtere smak, og mer vitaminer eller kanskje litt presset sitron, bær eller appelsin for vitamin C.

Tørkede aprikoser og svisker:
Tørkede aprikoser har høyt innhold av jern, svisker inneholder også jern (noe mindre enn aprikoser men fint med variasjon). Begge deler kan tilberedes på samme måte. De kan kokes med litt vann og lages til aprikos/ sviskemos eller serveres kokt til å holde i hånden og spise. Aprikos/ sviskemosen kan tilsettes i grøt, lages så rennende at den kan drikkes av kopp eller så fast at man kan duppe andre ting i den og spise slik. Kan også brukes som søtt pålegg på brød til de små. Kjøp økologiske tørkede aprikoser, de er mørk brune fordi de ikke er tilsatt samme tilsetningsstoffer som de vanlige. De er større, saftigere, sunnere og har en helt fantastisk mye bedre smak.

Grovt brød:
Hjemmebakte rundstykker/ brød av grove kornsorter inneholder jern og kan serveres med ulike typer pålegg

Andre jernrike matvarer:
Havregryn, eggeplomme, kjøtt (mest jern i rødt kjøtt), fisk (fet fisk som f.eks laks), potet, prim med tilsatt jern, brunos med tilsatt jern, bønner, linser og grønne grønnsaker. Prim og brunost var opprinnelig jernrike fordi de ble kokt i store jerngryter som gav dem naturlig jerninnhold. I dag blir det ikke lagd på samme måte og jernen tilsettes derfor etterpå. Prim og brunost kan også inneholde endel sukker, så dette er ikke noen god hovedkilde etter min mening. Leverpostei inneholder også jern, men vær obs på høye salt og sukkerinnhold i enkelte typer. Om man vil gi barnet leverpostei så velg en av god kvalitet.

Tips jeg ikke har prøvd, men som jeg syns høres fine ut:

·         Lage små tykke pannekaker av godt mel, egg og svisker/ aprikoser. Enkle å holde for små hender, og søt fin smak av sviske eller aprikos.

·      Sviskegele – bland sviskejus med gelantin, la det stå til det stivner. Del opp i stykker som barnet selv kan spise.

-Spinat og rødbet inneholder også jern, men disse unngår man ofte for små barn pga sitt høye nitrat innhold.

Flere fine tips å hente her- sviskepannekaker og sviskegele er hentet herfra (engelsk): 



Hva er dine beste tips til jernrik mat som barna selv kan spise??

5 kommentarer:

  1. Hei ;) hva med alfalfa spirer til de små ? Det inneholder jo mye c- vitamin.

    SvarSlett
  2. Hei :) Så lurt! Jeg visste ikke at alfalfa spisrer inneholdt det - men det spirer vi selv ofte og vi har allerede servert det flere ganger. Vår jente syns det er helt topp å sitte å plukke og spise de små spirene :)
    Hilsen Silje

    SvarSlett
    Svar
    1. Gøy!:) lille prinsen her er snart 7 mnd, kan han tåle alfalfa spirer nå tror du? Oppdaget bloggen din nå nylig, og ble så glad. Plutselig ble det gøy med mat til han, en fest. Vi var først på grøter og pureer og jeg matet med skje.
      Han tok bare toppen noen skjeer, nå koser han seg skikkelig og lenge, sitter på fanget, inntil han får stol, festmåltider blir det.
      Også leste mor denne bloggen, i dag fikk han kokt hirse med sviske juice fra kopp og biter ved sidenav med mango og kiwi til frokost, ble så mett at puppen ville han ikke ha før lenge lenge etterpå, veldig glad for å finne bloggen din;)
      Har en venninne fra Senegal hun forteller at der får bebyene alt som voksne fra 6 mnd. Ganske annerledes fra her i Norge.
      Fikk litt problemer til lunsj i dag da lille fikk litt mye vannmelon i munnen på en gang, jeg ga han nok for stort stykke. Med mindre biter skal det vel gå bra.
      Jo alfalfa unneholder masse vitamin c, mer enn apelsin har jeg hørt.
      Det er underlig at ikke fler vet & snakker om denne beby mat måten ;)
      Takk for at du gjør!!!

      Slett
  3. Å så fantastisk koselig å høre dette :) Vi er også vært så utrolig begeistret for denne måten å innføre mat på, og jeg er helt overbevist om at det finnes så mange der ute som ville ha gjort dette om de hadde visst om det! Så kjekt at dere prøver dere frem med oppskrifter, hirse og sviskejus må jø være rene styrkedrikken - proppfull av jern! Del gjerne bilder med oss på Facebooksiden vår og send meg en epost om du har en god oppskrift og vil gjesteblogge - det syns vi er helt topp!
    Takk for gode ord, det gir masse inspirasjon til å fortsette :)
    Hilsen Silje

    SvarSlett
    Svar
    1. Og som svar på spørsmålet: ja jeg tror alfalfa spirer går kjempe fint til 7 måneder. De er så tynne at de kan ikke settes i halsen selv om de ikke tygges tenker jeg ;) Her satt lillemor kjempe lenge og koste seg med dem, hun syns nok de var mer spennende i konsistens enn smak..

      Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...