lørdag 8. juni 2013

Spirer i humleglass (alfalfa spirer)

Gjør det selv spireglass:
Da vi var små fanget vi humler og bier i tomme syltetøyglass med hull i lokket - det var om å gjøre å være rask, og det ble vanskeligere etterhvert som man hadde flere i glasset. I dag går det litt roligere for seg i de tomme syltetøyglassene - som nå rommer knasende spirer. Alfalfa spirer er veldig enkle å få til, og de er supersunne! 40% proteininnhold, og en god kilde til vitamin B, A, C, E og K, samt sink, selen, jern og magnesium! På toppen av det hele har den en herlig, nesten nøtteaktig smak :)
Spireglass kan kjøpes, men jeg har kun brukt hjemmelagde. De lager du raskt av enkle ting de fleste av oss har i skuffer og skap.

Du trenger:
tomt syltetøyglass med lokk
noe til å lage hull i lokket med
chiffonet kjøkkenklut (kan utelates)

Bruke ett tomt syltetøyglass, gjerne med litt stor bunn, så får man større flate til spirene. Lag hull i lokket med noe spisst fra kjøkkenskuffen.

Hell i frø slik at det omtrent dekker bunnen, ikke ta for mye, da blir det dårlig plass og de trives ikke. Det blir ca 4 ganger sin størrelse når det spirer.

Hell på vann, ha chiffonet kluten over og skru på lokket. La dem ligge i bløt i noen timer, (over natten går greit om man glemmer dem, men ikke mer, da kommer det mugg). Tøm vannet forsiktig ut neste dag slik at minst mulig av frøene renner ut og mest mulig av vannet. Her kommer chiffonet kluten inn, den gjør det enklere å helle av vannet og fu kan la glasset stå opp-ned. Jeg har for det ofte gjort det uten, det går helt fint. Det hjelper å tømme sakte + holde glasset skrått når man tømmer. 
La glasset stå mørkt i to dager, så settes det lyst. Spirene skal ha hvit stilk og grønne blader når de er klar. Jeg skyller dem en gang til dagen slik at de ikke tørker ut underveis. Passer ypperlig i salater, på brødskiva og til pynt på ulike matretter. 
Jeg har kjøpt økologiske frø på helsekost, de varer lenge så man kan unne seg noen av god kvalitet. Har fått tips om at de også finnes i hagebutikker :)

Lykke til fra oss!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...