fredag 16. august 2013

Aprikosmos - sundt, godt og kan brukes til så mye!

Da min datter var bare noen måneder var vi på babymatkurs hos Margit Vea
Margit er en utrolig inspirerende dame, som bobler over av gode oppskrifter og tips til et skikkelig kosthold fra første måltid! Hun er også full av engasjement, og uredd for å si sin mening om både Nestle og andre store ferdigmatprodusenter - og det setter jeg stor pris på! Hun er lærer i ernæring og har skrevet flere kokebøker (mine favorittbøker på emnet) om barnemat.

Hos henne ble jeg tipset om aprikosmos som god kilde til jern for små barn. Hennes tips var å koke aprikosmos, avkjøle og fryse i isterningsbrett. Når du så lager hjemmelagd grøt så tar du ut en eller flere frosne terninger og tilsetter i den varme grøten. Dette avkjøler grøten og gjør den raskt spiseklar, det gir god smak og sødme og det inneholder en fin del jern som de små trenger.

Aprikosmos:

1 pose økologiske tørkede aprikoser (disse er mørkbrune, neste sorte i fargen. De har en fantastisk karamellaktig smak og konsistens og får de aprikosene i vanlig butikk til å minne om papp). Man får frem/ ut flere næringsstoffer om de legges i blør en stund, men det går også greit å hoppe over bløtlegging og koke dem direkte.
dag 1:
Legg aprikosene i vann over natten. Vannmengden bestemmer du selv, men nok til at aprikosene er dekket holder.
dag 2:
hell aprikoser og vann i gryte og kok til aprikosene er møre, hell gjerne på mer vann underveis om det blir tørt. Mos aprikoser sammen med kokevann med stavmikser om du ønsker en helt jevn fin mos, eller mos dem med en gaffel for grovere mos. Hvor mye kokevann man har har en innvirkning på hvor konsentrert og tykk blandingen blir. Dette er en smakssak.


Hos oss har aprikosmosen også vært fin til mange flere ting. Vi har bl.a brukt den som smørepålegg på både brød og riskjeks innimellom. Den har også blitt brukt som base i små "energikuler" og "Sukkerfrie sjokoladekuler". Vi har tilsatt den i pannekakerøre for sødme og jern og den kan fint brukes som søtt i en sur bærblanding.

Dette er med andre ord noe man kan bruke til mye :)

Har du prøvd å bruke aprikosmos til noe?

5 kommentarer:

 1. Dette skal jeg prøve:) Har deres Lerke fått luft i magen av tørket aprikos? Når du koker dem, bruker du samme vannet som de har ligget i bløt i, eller nytt? Lurte på om det kunne ha noe å si for å bevare næringsstoffer, som du skriver om at man får frem ved å legge i bløt.

  SvarSlett
 2. Hei, hos oss har vi ikke merket noe til luft ved aprikosmos i mat, men Lerke har vært heldig og har hatt veldig lite magetrøbbel generelt. Hvis jeg har bløtlagt dem først så bruker jeg samme vann, og hiver gjerne på litt ekstra :) lykke til:)
  Klem fra oss

  SvarSlett
 3. Hei:) Et tips er å bare kjøre de bløtlagte aprikosene i blender med litt av bløtleggingsvannet. Da får du en mos som ikke er kokt, så flere næringsstoffer er inntakt vil jeg tro. :) Takk for flott side med masse inspirasjon. :)

  SvarSlett
 4. Hei Mari, tusen takk for supert tips og koselig hilsen!! Det enkle er uten tvil ofte det beste, så dette skal jeg prøve neste gang :)
  Hilsen Silje

  SvarSlett
 5. Vi bruker aprikosmos mot hard mage. Blandet ut i grøten er det både godt, samt at det gjør godt :-D
  Hos våre to små luringer har det ikke virket med svisker, kun aprikosmos. Så jeg deler tips i håp om å hjelpe andre med samme problem :-)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...