torsdag 4. september 2014

Barnebursdag uten for mye sukker

Kan vi komme oss utenom pølser og brus? - Samtidig som vi oppnår fornøyde barn og ikke utslitte foreldre? Jeg tror det!  

Jeg har veldig lyst å prøve meg på en litt sunnere barnebursdag.. Ikke fordi vi er hysteriske, men fordi det er gøy med en utfordring, og det er gøy å se at skikkelig mat er god mat for både store og små!  
Vi er fortsatt i den alderen der barna er så små at foreldrene følger, da er det supert om man lager til noe som er godt for alle. Jeg har surfet rundt etter inspirasjon til enkel og god mat som passer for mange. Her deler jeg litt av våre tips:

Mat:
nybakte rundstykker! Alltid godt :) Her kan du smøre på forhånd eller sette frem rundstykker,litt ost, skinke, syltetøy og salatblader, agurk og paprika så smører alle selv, avhengig av barnas alder og om de er der sammen med en voksen.

Pastasalat, kanskje ikke det man tror er en barnefavoritt? Dette er uten tvil en av favorittene til veslejenta i huset, og dette var derfor maten vi serverte i hennes 1 årsdag :)


Hjemmelagd pizza, enten i langpanne, pizzasnurrer eller i minipizzavariant. Lag gjerne med grovere pizzadeig og hjemmelagd tomatsaus med grønnsaker - da blir dette et fint og næringsrikt måltid. Uansett form så er det lurt å lage stykkene/snurrene små, Ofte spiser ungene så lite at om stykkene er store så må man kaste masse halvspist mat.

Hjemmelagd taco, enkelt å lage til,noe for enhver smak. 

Båtpoteter servert med salat, rømmedressing og hjemmelagd ketchup. Billig og veldig enkelt!

Dessert:
Frukt er supert og kan serveres på mange ulike måter, her er noen forslag:
fruktspyd, fruktsalat, fruktpinnsvin, fruktbuffet med oppskåret frukt i skåler slik at man kan forsyne seg med sine favoritter og toppe det med valgfri favoritt som: hjemmelagd vaniljesaus, vaniljesesam, krem, lime eller vaniljekesam osv.

Hjemmelagd is! 
Her finnes det mange fine alternativer: Pinneis av ren fruktjus eller smoothie, her kan man jo velge å gå for kjøpe jus/ smoothie eller hjemmelagd :) Bruk sånne plastformer som man lager pinne-is hjemme med. Ønsker man å lage dem litt morsomme kan man fryse isene i flere omganger med ulik type og farge på jusen for stripete eller kanskje regnbue-is.
-Banansoftis, eller Nicecream som det heter på fancy ;) er supergodt og enkelt! Den kan smaksettes med kakao for sjokolade eller frosne/ friske bær som bringebær, jordbær eller annet. Smaker ekstragodt med litt krem til :)
Eller hva med en herlig hjemmelagd vaniljeis?? Mmmmm! Her snakker vi gode bestemorminner!

Pannekaker, Vafler, og lapper/sveler kan alle lages sukkerfrie i grove eller fine varianter. Serveres med smør og syltetøy -eller eplemos, friske bær eller rørte bær avhengig av hvor mye sukker man tillater.


Drikke:
Hva har vi av gode festdrikker?
Jus-brus, en av våre favorittdrikker! God jus blandet med kullsyrevann, superenkelt og friskt. Smoothie kan man lage i uendelige varianter, hjemmelagd jus, hjemmelagd iste, eller hva med kakao med krem?

Snacks: Popcorn! Nam!! Popp det selv så har du full kontroll på saltmengden. For de som har utebursdag så kan man jo poppe på bål :)

Denne menyen har jeg landet på til vår 2-årsdag: 
Hjemmelagd minipizzasnurrer (minivariant fordi små barn ofte spiser veldig lite, og jeg vil kaste minst mulig mat) disse lages på forhånd og fryses, rømmevafler, hjemmelagde saftis av jus og Jus-Brus (jus blandet med kullsyrevann). Nå gjenstår det å se om det faller i smak :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...