lørdag 11. mai 2013

om Baby Led Weaning på norsk -Gill Rapley - grunnlegger av Babystyrt mattilvenning


Det var den engelske helsesøsteren Gill Rapley kom frem til metoden Baby Led Weaning (babystyrt mattilvenning). Gjennom erfaring med sine egne tre barn utviklet hun i begynnelsen av 2000 en teori om hvordan man enkelt kan hoppe over den mosede maten og la barnet spise selv fra ca 6 måneders alder.

Selv om det etter dette fantes ett navn på denne metoden –og etterhevrt bøker som omhandlet temaet betyr ikke dette at det er noe helt nytt. Mange mødre både før og etter, har i likhet med Gill erfart at barn ikke ønsker å bli matet, og at de ikke nødvendigvis får noen matglede og god appetitt av at alt er moset til det ugjenkjennelige.

Mødre over hele verden har innført mat på denne måten uten å kalle det noe spesielt, eller ha kunnskap om at det faktisk har ett navn. Babystyrt mattilvenning lar barnet få mulighet til å lære seg å innta fast føde i sitt eget tempo. For mange foreldre blir dette det mest naturlige ettersom barnet  gjerne får delta i måltidet ved bordet lenge før de har startet med fast føde. Gjennom observasjon og etterligning (som med alt annet de lærer seg) begynner de å delta i spisingen når de selv er klar.

For mer informasjon om Gill Rapely se hennes egen nettside: http://www.rapleyweaning.com/index.php

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...